3 sunde eftermiddagssnacks som børn elsker

Plager dine børn også om søde sager hen på eftermiddagen? Giver du efter for plageriet, fordi du mangler inspiration til nogle sunde snacks? Læs med her, og få 3 nemme og sunde opskrifter på eftermiddagssnacks, der hitter hos børn.

Sunde alternativer til de søde fristelser

I er på vej hjem fra skole og børnehave, og børnene er sultne. Da sulten sætter gang i brok og gråd, finder du de hurtige løsninger frem – kiks, kage og chips. Du tænker tit, at de usunde eftermiddagssnacks skal skiftes ud med nogle sundere alternativer, men børnene nægter gulerødder og rugbrødsmadder. Derfor gentager optrinnet sig næste dag.

Det scenarie kan mange forældre nok nikke genkendende til. Når børnene tigger om slik, kage, chips og andre usunde fristelser sidst på dagen, kan det være nemt at give efter for plageriet, hvis man midt i travlheden ikke lige kan komme på et bedre alternativ. Oftest handler det dog om, at blodsukkeret er dalende, og at en hurtig sult skal stilles. Derfor virker det bedre med nogle sunde, og mættende snacks, der kan ligge bunden indtil aftensmaden – uanset om du er på vej hjem efter en travl dag, eller om det er weekend og energien har været brugt i haven.

Klinisk Diætist, Klaus Frobenius, giver her tre eksempler på nogle sunde og nemme opskrifter på eftermiddagssnacks, som du kan bruge som alternativ til chokoladebaren og slikposen. Du kan læse mere om sunde kostvaner på Klinik for Helbred og Sundhed, hvor du også har mulighed for at spørge diætisten om råd.

 

Klatkager af grødrester

Denne opskrift er en helt fantastisk måde, at få brugt dine grødrester på. Klatkagerne mætter desuden ret godt, og er derfor gode til at ‘lægge bunden’ i det velkendte eftermiddagskaos på vej hjem fra skole eller børnehave.

Traditionelt laves klatkager af risengrød, men andre grødrester er både sundere og mindst lige så gode. Prøv eventuelt med resten af havregrøden fra morgenmaden. Tilsæt lidt vaniljesukker eller lidt rosiner for at søde den, hvis det er nødvendigt. Rør et par æg og lidt mel i grøden, så den får en let fast konsistens. Den må ikke flyde ud på panden. Steg klatkagerne i lidt smør.

Lav klatkagerne af havregrød, boghvedegrød eller hirsegrød.

Sunde frugt-chips

Skær dit barns yndlings frugt i næsten papirstynde skiver. Det gør ikke noget, hvis frugten er meget moden. Det øger frugtens sukkerindhold en smule. Vær dog opmærksom på, at det kan forkorte holdbarheden af de færdige chips. Det er dog sjældent et problem, da disse chips som regel er en stor succes og holder sig af den grund ikke længe.

Fordel frugtskiverne på en bageplade, så de ligger tæt uden at ligge i lag. Bag dem ved 100 grader ved varmluft i ca. 45-60 min. Lad dem derefter køle af og blive lækre sprøde.

Frugter, der er særligt gode til denne opskrift, er bananer, pærer, papaya og mango, men andre frugter kan også bruges.

Frugt – og grønt sorbet

Blend frugt, bær og lidt grøntsager, så det bliver en flydende masse uden klumper. Bananer giver frugtmassen en lækker cremet konsistens, men alle frugter og bær smager dejligt i sorbet. Brug dit barns yndlingsfrugter, og lad ham gerne vælge dem. Så er du næsten sikker på at fornøjelsen ved ‘hjemmegjort’ gør isen til en succes.

Du kan med fordel blende lidt grønt med for at øge fiberindholdet og reducere sukkeret, men pas på med at overdrive det, så sorbeten ikke bliver kedelig. Prøv jer frem sammen, og gør det eventuelt til en leg.

Frys frugtmassen ned i små ispinde forme eller i en gammel isbøtte. Gør du det sidste, så rør i den med jævne mellemrum indtil den er færdig. Server den direkte eller eventuelt med skåret frugt. Sorbeten er især et hit i sommervarmen.

Bon appetit!